• ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОГО ОСВІТЛЕННЯ В УКРАЇНІ: ЗАКОНОДАВЧІ ТА ЕКОЛОГІЧНІ ПОТРЕБИ СУСПІЛЬСТВА.
    24.03.2017

    ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОГО ОСВІТЛЕННЯ В УКРАЇНІ: ЗАКОНОДАВЧІ ТА ЕКОЛОГІЧНІ ПОТРЕБИ СУСПІЛЬСТВА.

    Автор: Недава Олег Анатолійович
    Посада: Народний депутат України

    Наша країна залишається однією з найменш енергоефективних країн світу і має один з найвищих рівнів викидів парникових газів на одиницю ВВП.

    Мене, як заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, турбує ситуація, яка склалась на сьогодні у сфері розвитку і поширення енергоефективного освітлення в Україні на основі принципів сталого розвитку, збереження навколишнього природного середовища, а також ознайомлення з інноваціями у цій сфері.

    Всім відомо, що саме енергоефективність та енергозаощадження це - дві головні стратегії багатьох Європейських країн щодо скорочення газових викидів в атмосферу.  Тільки на енергетичний комплекс України припадає більш 30% всіх шкідливих викидів, що надходять в атмосферу внаслідок господарської діяльності людини. Саме тому обрання стратегії енергоефективності має привести до зменшення споживання енергоресурсів та викидів парникових газів. Енергоефективність не вимагає таких витрат, як адаптація «зелених» технологій, тому і для коригування нинішньої екологічної ситуації вона відіграє дуже велику роль.

    Я хочу відмітити, що реалізація проекту ПРООН «Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення» започаткувала масштабний перехід до енергоефективного освітлення в житловому і муніципальному секторах України, що насамперед суттєво сприяє зменшенню викидів парникових газів, а це в свою чергу у повної мірі відповідає пріоритетним напрямкам розвитку нашої держави.

    Під час сумісної роботи з проектом, безпосередньо під моїм керівництвом, було розроблено та зареєстровано у парламенті два дуже важливих проекта законів України, а саме фундаментальний проект Національної стратегії з виведення ламп розжарювання, та проект Технічного регламенту, та внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення енергоефективності в освітленні, які можуть кардинально змінити ситуацію на краще, наразі вони знаходяться у профільному комітеті.

    За роки роботи проект не сидів на місті. Так, було проведено понад 40 комплексних досліджень енергоефективного освітлення, проаналізовано низку міжнародних нормативних актів та європейську законодавчу базу що стосуються енергоефективного освітлення та енергетичного заощадження, що надало можливість розробити низку державних стандартів стосовно енергоефективного освітлення.

    Також, необхідно відмітити що реалізовані проектом комплексні дослідження українського та міжнародного законодавства з якості електричної енергії; дослідження товарного ринку енергоефективного освітлення стали фундаментом для спільної розробки комплексної стратегії впровадження економічно доцільних енергозберігаючих технологій освітлення в Україні.

    Важливим кроком у реалізації проекту стала організація та проведення Всеукраїнської інформаційної компанії з енергоефективного освітлення,  загальним досягненням якої стало значне підвищення свідомого ставлення населення до енергоефективності та енергоефективного освітлення у цілому.

    Хочу підкреслити, що використання існуючих інноваційних технологій у енергозбереженні, дозволяє не тільки суттєво зекономити витрати, але й сприяє вирішенню проблем енергетичного та екологічного секторів України.    

    Підводячи висновок, хочу звернути увагу всіх, на той факт, що ми маємо рухатися вперед. Саме зберігаючи та заощаджуючи енергію, ми можемо ефективно використовувати та зберігати природні ресурси.

    Підкреслюю, що на мій погляд проект ПРООН «Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення» реалізовано достатньо ефективно, результати проекту мають дуже високу оцінку та їх мультиплікація принесе величезну користь для України як у сфері енергоефективності так і у екологічному секторі. Сподіваюсь, що приклад взаємодії та співпраці проекту з законодавчим органом державної влади України, комплексний підхід у вирішенні складних питань стане прикладом для подальших проектів.

    Хочу виразити величезну подяку керівництву та працівникам проекту за професіоналізм та їх натхненну працю за ці роки.

Свіжі новини в блогах

Переглянути всі